Betsy Eeckhout sculpteur robes du vin

ROBES DU VIN

De inspiratie voor deze sculpturale ‘robes du vin” vind ik in de buurt van verlaten wijngaarden.Na de oogst wekt een intrigerend materiaal mijn aandacht. Het blijkt rist te zijn, druiventrossen ontdaan van hun bessen. Gedroogd door zon en wind verspreiden deze planten een zwoel parfum. Aangetrokken door deze geur grijp ik enkele stengels die zich aan elkaar hechten om ze te voelen, hun textuur te ontdekken.
Mijn emotie wekte beelden op van borrelend sap, wit, rood, rosé…Net als het alchemistisch proces die aan de gang is, niet ver hier vandaan: langzaam wordt de wijn gemaakt.
Kan ik deze planten een tweede leven geven? De Franse term voor de kleur van de wijn wordt La Robe du Vin genoemd. Ik zal er gewaden van maken! Ze kunnen de vorm aannemen van de lichamen die ik voor ze ga bedenken. Maar waar start het gewaad, waar eindigt het lichaam? Het gewaad – de grens tussen gevuld en leeg, tussen verborgen en zichtbaar. Gewaad dat nooit gedragen zal worden, maar het afwezige lichaam vertegenwoordigd.top